Blog

~ Burn-out en door. Of toch niet? ~

Regelmatig spreek ik mensen die te maken hebben gehad met een burn-out. Dan valt het me op dat een burn-out veel onderschat wordt. Of ja, niet de burn-out zelf eigenlijk. Dat is duidelijk heftig. Ik heb natuurlijk nog nooit iemand gehoord die zei “het viel allemaal wel mee”. Ik doel dan ook vooral op het proces er na. Het moment waarop je je hebt terug gewerkt naar punt waar je vertrok. Waar de kracht terug aan het komen is. Dan heb je hard gevochten. Dan heb je omhoog weten te klimmen uit een heel diep dal. Je stevent af op het weer trots op jezelf kunnen zijn, omdat je alles weer aankan zoals vanouds. Hoe lekker zou dat zijn? Proces klaar. Hebben we gehad. Hoeven we daar niet meer aan te denken. Het was heftig genoeg.

En dat brengt me naar het stukje dat onderschat wordt.

Want wat als je gere-integreerd bent en dat moment van trots toch niet komt? Wat als je net dat energieniveau niet meer haalt? Of wat als je er ineens anders in staat? Dat je dat niveau niet meer wil halen? Dat je andere zaken belangrijker bent gaan vinden? Dat je niet meer kan zien waarom je dit voorheen zo belangrijk vond? Ben je dan toch niet sterk genoeg? Kun je dan niet trots op jezelf zijn? 

Natuurlijk wel! De kans dat je niet meer je oude ik wordt, is groot. Bijna onvermijdelijk zelfs. Dat is inderdaad een probleem, maar alleen wanneer ‘de oude worden’ je doel is. Wanneer je je nieuwe ‘point of view’ niet accepteert. Kijk, jij bent juist super sterk. Je hebt hard gevochten EN je hebt heel veel over jezelf geleerd. Jij hebt geleerd wat belangrijk voor je is. Waar je energie van verliest, maar ook waar je dat juist van krijgt. Welke signalen je lichaam afgeeft, wat het je waard is een signaal te negeren en hoever je daarbij kunt gaan, en nog heel veel meer. Veel te veel om op te noemen, (tenminste, zonder dat jullie afhaken met lezen ;)). Mijn punt: je hebt dingen geleerd die een ander misschien nooit over zichzelf zal leren en je hebt alle reden om trots op jezelf te zijn. Daar past je oude situatie misschien niet meer bij.

Gun het jezelf om dit te omarmen en jezelf een nieuw precies passend plekje in de wereld te geven. Dat plekje dat vanaf nu helemaal bij je past. Dat plekje waar je, met alle nieuwe kennis, van gaat stralen.

Je verdient het. 

Marieke