Oude Blogs

~ 7 Signalen ~

Twijfel je over je baan? Is het tijdelijk of krijgt het inmiddels een structureel karakter? In deze blog lees je over de 7 signalen dat je toe bent aan een andere baan: https://www.monsterboard.nl/carriere-advies/artikel/tekenen-andere-baan

Herken je ze? Dan ligt de volgende stap bij jou.

~ Ik (k)en mijn ikken ~

Je zit met je vrienden gezellig aan tafel (of in coronatijden in een online gesprek) en één van hen maakt een grapje. Je gaat er vol in. Dat wilde je helemaal niet, maar het gebeurde toch. Sterker nog, het gebeurt de laatste paar dagen iets te vaak. Stom zeg. Wat is er aan de hand?

Hoogstwaarschijnlijk helemaal niks. In het boek “Ik (k)en mijn ikken” (een van de leukste boeken die ik op gebied van coaching heb, vind ik zelf) kun je lezen over de verschillende kanten die je in je hebt. Je leert welke kant je in welke situatie laat zien. Waarom je bent zoals je bent in verschillende situaties. Dat kon wel eens meer dan alleen fijn om te weten zijn. Een beetje begrip voor jezelf kan natuurlijk nooit kwaad. Extra voordeel: in het vervolg kun je wellicht de juiste kant op het juiste moment inzetten.

Ik (k)en mijn ikken van Karin Brugman is te bestellen voor 26,95 (paperback) of 12,99 (e-book). Bestel je hem bij YouBeDo, dan gaat er ook nog eens 12% naar het door jou gekozen goede doel.

~ Dertigersdilemma ~

Stel, je bent 35 jaar. Of 36. Of 40. Je hebt een goede baan. Of zelfs een meer dan goede baan. Je verdient prima, hebt een eigen plekje, misschien wel een gezinnetje. Of juist niet. Je hebt alles precies zoals je het je ooit voor ogen had. Eigenlijk valt er niets te klagen. Dat doe je dus ook niet. Je gaat door met waar je aan begonnen bent.

En toch, toch knaagt er iets. Toch haal je niet de energie uit je baan die je eruit zou willen halen. Je bent goed in wat je doet, maar je vindt het eigenlijk helemaal niet zo leuk. Nooit echt eerder bij stil gestaan.

Ineens wordt die fijne energie belangrijk voor je. Wil je doen wat bij je past. Maar wacht, wat past er eigenlijk bij je? En nu? Grote kans dat je te maken hebt met het dertigersdilemma. Wat? Yes. Het dertigersdilemma. Het goede nieuws: je bent echt, by far, niet de enige. Het is voor velen een bekend dilemma. Zit je dan vast? Misschien. Als je niets doet wel. Maar let’s face it, we werken in NL met zijn allen gemiddeld bijna 35 uur per week. En je moet nog even, want de pensioengerechtigde leeftijd neemt ook niet echt zienderogen af. Daarbij, zou je er iets mee willen doen, dan hoef je dat niet alleen te doen.

Dan bestaat er de loopbaancoach die je er graag bij ondersteunt. Ik wel tenminste. Waarom dan nog doen wat je niet zo leuk vindt? Waarom het “ik moet nog zo lang” niet verwisselen voor “ik mag nog zo lang”? Of zoals Jim Rohn zei: If you don’t like where you are, move. You are not a tree.